Counter-Strike 1.6 Beta

Najnovija Beta obećava. Da li će novo oružje uneti zanimljivost u već ustaljenje šeme, videćemo kada uskoro izađe finalna verzija

U želji da promoviše Steam (vodena para), novi način distribucije igara, „Valve” je odlučio da distribuira najnoviju Beta verziju Counter-Strikea (1.6) preko ovog sistema. U roku od nekoliko sati, znatiželjnici koji su pokušali da skinu novu Betu oborili su ili zagušili većinu Steam servera u takvoj meri da je „Valve” apelovao na sve zainteresovane da im ustupe/pozajme bandwith, tj. servere za distribuciju Bete. Koliko su igrači bili znatiželjni govori činjenica da 500 Mbit/s propusne moći nije bilo dovoljno da zadovolji sve koji su želeli da probaju novu Betu. Situacija je dodatno otežana činjenicom da je „Valve” spakovao ceo CS u 407 MB, tj. svi korisnici su skidali kompletnu Betu, umesto da Steam zameni neophodne fajlove, što je bila provibitna namera dizajnera.

GUI

 
Najveću promenu doživeli su konzola i GUI CS-a. Svi meniji su redizajnirani nabolje, a omogućeno je podešavanje svih parametara iz same igre. Ako u konzolu ukucate ’S’ (recimo želite da promenite osetljivost miša, „sensitivity”) dobićete sve moguće konzolne komadne na slovo S. Jedino što odudara je pozadinska slika koja je niske rezolucija, kao da je igra izdata ’86. godine. Ako slučajno pritisnete nesrećni Windows taster, nećete izgubiti zvuk, štaviše sada možete igrati CS u posebnom prozoru. Iako su programeri tvrdili da je sređen „sensitivity” pod Win XP, to ipak nije slučaj. Još uvek je potrebno povećati osetljivost (u nekim slučajevima i dva puta) a pomeraj miša i dalje nije isti.

Oružje

I pored balansa izvršenih u verziji 1.5 primećena je inferiornost automata (Hekler, UMP...) u odnosu na puške (m4, Ak-47), a većina igrača je radije igrala pištoljem nekoliko rundi da bi kasnije kupili puške i armor. Sada u igru ulaze dve nove puške koje neće biti tako skupe, ali ni tako ubojite kao njihove starije sestre. Famas (samo Kaunteri mogu da izdvoje 2250 zelembaća) i Galil (puška samo za Terore, za tričavih 2000 $) su nove puške koje je „Valve” uveo da popune prazninu. Obe puške izgledaju kao slabije varijate m4 ili Kalaša, a ubojna moć im je 2.25 puta veća od MP5. Famas ima i sekundarno pucanje, tzv. burst (kada oružje puca u rafalu po 3 zrna, zatim pravi malu pauzu pa opet opali kratak rafal) koje je prilično beskorisno. U teoriji, Famas je vrlo precizan u burst režimu, ali ako promašite neprijatelja zbog relativno velike pauze između dva rafala ne gine vam odlazak u „posmatrače”. Galil slobodno možemo nazvati mlađim bratom Kalaša. Ima sve karakteristike kao i omiljeni nam AK-47 (preciznost na daljiinu, jako zrno i neverovatan recoil), ali videćemo da li će uspeti da zameni Kalaš, od koga je ipak malo slabiji.

Taktički štit je još jedna novina u CS-u. Kada ga kupite, gubite svoje primarno naoružanje (štit to postaje), i dobijate pištolj Five Seven (odmila nazvan „kaunterski Glock”). Kada imate štit ispred sebe, samo bomba može da vas rani (nijedna puška ne probija štit, pa čak ni AWP). Dok hodate noge su vam ranjive, ali ako čučnete, neranjivi ste.

Najveću promenu doživela je dimna bomba koja po inicijalnoj eksploziji ispusti oblak dima, zatim odskoči i nastavlja da dimi još tridesetak sekundi. Dim je toliko gust da ne vidite protivnika ni kada ste blizu jedan drugom, pa će nova bomba najviše ozlojediti snajperiste. Treba pomenuti da je šteta koju nanosi Glock pojačana, te da je pauza između dva bursta manja, što će povećati upotrebnu vrednost ovog do sada prezrenog pištolja.

Mape

Redizajn tekstura su pretrpele de_inferno i de_aztec, pa moramo priznati da mape izgledaju odlično. Postoji više tamnih mesta za sačekuše (naročitno na novom Infernu), teksture su lepše i jasnije. Novi Aztec ima nekoliko promena u dizajnu koje menjaju balans mape. Pre svega, redizajniran je most, dodate su svetiljke u vodi, lijane iza kojih su se krili Terori kada su napadali iz vode su podebljane i produžene, pa će nekadašanja CT mapa postati više balansirana. Najveća promena su CT vrata sa kojih oni izlaze na veliki bomb-sajt, koja su drugačije otvorena, pa neće više moći ni CT da odatle pucaju na Terore koji postavljaju bombu niti Terori da ometaju Kauntere koji je deaktiviraju. Na Infernu najznačajniju promenu čini nedostak sanduka na koje su se CT-ovi peli (na samom sponu i kod terase na velikom bomb-sajtu). Naravno, programeri su namerno dodali nekoliko mesta gde se CT mogu popeti da bi kompenzovali nedostatak ovih kutija.

U ovom izdanju nalazi se i nova mapa de_airstrip, koja će verovatno doživeti neslavnu sudbinu svih novijih mapa (de_piranesi, de_chato, de_survival...), koje se igraju samo ako ih rotacija nanese. Mapa je namenjena manjem broju igrača (za klanska takmičenja), ali ima i ozbiljnih propusta u dizajnu. Doduše, kreator ove mape „Narby” već je krenuo da je balansira, pa ćemo videti šta će nas dočekati na kraju Bete.

Čekajući CS16.exe

Promena se odnosi i na imena oružja i njihovu poziciju u meniju za kupovinu. Svo oružje sada ima izmišljena imena, zbog problema sa licenciranjem orginalnih naziva, a zbog dve nove puške promenjen je raspored ostalih oružja, pa tako Kalaš više nije na prvoj poziciji, već Famas. Neupućeni će ovo nazvati sitnicom, ali u klanskom meču gde po refleksu pritiskate b,4,1 da biste kupili AK-47, to je razlika između dobijene i izgubljene partije.

Ako ne računamo fijasko sa Steamom, onda najnovija Beta obećava. Da li će nova oružja izbalansirati igru ili uneti malo zanimljivosti u već ustaljenje šeme, videćemo kada uskoro izađe finalna verzija.

Virus gripa H1N1 dospeo i u video igrice

LION - Francuska softverska kompanija "Koveo" (Qoveo) razvila je igricu pod nazivom "Sprečiti grip H1N1" u kojoj igrač, kao u kaubojskom filmu, raspolaže oružjem, ali je ono u vidu bočice sa sapunom kojom uništava viruse gripa H1N1 kada klikne mišem. Nakon svakog gađanja tih virusa emituju se poruke vezane za prevenciju, objavio je francuski nedeljnik "Nuvel observater" (Nouvel Observateur). Učesnici mogu da koriste tri igračka modula, uz kvizove o simptomima, lečenju, prenošenju i ostalom što je vezano za aktuelni virus. "Cilj je da se kompanijama omogući da upozore svoje zaposlene na opasnost od gripa H1N1 na zabavan i drugačiji način", istakao je generalni direktor "Kovea" Deni le Ševalije. Danas se kače plakati po kancelarijama ali, kako je rekao Le Ševalije, njih zapravo više niko ne čita. Kompanije mogu igricu besplatno da preuzmu i instaliraju je na svoj Intranet. Le Ševalije je, međutim, istakao da za igricu postoji veliko interesovanje i pojedinaca, pre svega majki koje žele da deca na taj način saznaju više o gripu i gimnazijalaca. (Tanjug-Ekos)

Moc video igara

Video igre ubrzo bi mogle postati najpopularniji dio industrije zabave, najviše zbog toga što kod nekih igrača izazivaju ovisnost. Gameri su zbog igara znali ostajati bez posla ili bez partnera, no igre imaju još veću moć nad nekim ljudima. Qiu Chengwei izbo je nožem Zhua Caoyuana zbog igre Legend of Mir 3 koju su zajedno igrali. Naime, Caoyuan je prodao virtualni mač za pravi novac, Chengwei ga je prijavio policiji, a kad su mu u postaji rekli da se ne bave virtualnim krađama pravdu je uzeo u svoje ruke. Kineska igračica Snow umrla je od iscrpljenosti nakon što je 3 dana organizirala pohod svog guilda u World o Warcraftu, dok je igrač GunBounda iz Brazila otet zbog te igre. Otmičari su od njega pokušali iznuditi lozinku koju su htjeli prodati za 8 hiljada dolara. T-Portal...

 

Zaprosio devojku preko video igrice!!!

Evo kako je jedan zaluđeni gejmer zaprosio svoju devojku. Pošto očigledno obožava igricu Super Mario, odlučio je svoju devojku Lisu zaprositi kroz ovu igricu, tako što su novčićima koj treba sakupiti preko celog ekrana bile ispisane reči: “Lisa, will you marry me?”

Ceo šou dečko je snimio kamerom i postavio na You Tube a u objašnjenu je pisalao:

“15. septembra nam je bilo pet godina pa sam je odlučio zaprositi. Na videu možda ne izgleda previše iznenađeno, ali trebalo je da je vidite posle, nije mogla sediti na miru.”

Originalno i jako slatko, pogledajte! :)